Kesä on laivamatkailun huippusesonkia. Itämerellä liikkuu silloin runsaasti henkilöliikennöintiin keskittyneitä laivoja. Helsinki-Tukholma, Turku-Tukholma sekä Trelleborg-Travemünde ovat suosittuja reittejä, joita pitkin erityisesti automatkailijat suuntaavat kohti Eurooppaa, ja vastaavasti eurooppalaiset turistit kiirehtivät autoineen Pohjoismaihin kesäyön aurinkoa ja raikasta kesäilmaa ihailemaan. Kotimaisten yhtiöiden lisäksi omalla sisämerellämme seilaa myös ulkomaalaisten varustamoiden suuria risteilyaluksia. Viime kesänä keskustelua herätti erityisesti suurten risteilijöiden jätteenkäsittely. Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi ulkomaalaisten alusten laskevan jätevetensä jo muutenkin saastuneeseen Itämereen, vaikka satamissa olisi tarjolla jätesäiliöitä juuri tätä tarkoitusta varten. Kansainvälisten risteilyalusten jätehuollosta on vastuussa ensisijaisesti Helsingin Satama. Viranomaisten on kuitenkin vaikeaa valvoa aluksien jätteenkäsittelyä, jos vahinko on jo tapahtunut aluksen tullessa satamaan. Toivottavasti ensi kesänä myös täällä vierailevat mammuttiristeilijät voisivat ottaa vastuun yhteisestä ympäristöstämme ja alkaisivat kantaa huolta jätteiden käsittelystä. Helsingin Satama puolestaan tekee hienoa työtä yhteisen ympäristömme puolesta parantamalla jätteen käsittelyä ja huolehtimalla esimerkiksi erityisen riskialttiin ruokajätteen hävittämisestä.
Suosittuja merimatkoja
Kaikille on varmasti tuttua Ruotsin-laiva, jota ruotsalaiset puolestaan omasta näkökulmasta kutsuvat Suomen-laivaksi. Tukholman ja Suomen välillä kulkevat laivayhteydet ovat kesällä suosittuja hyvän sijaintinsa vuoksi mutta myös siksi, että ne tarjoavat mainion paketin erilaisia hyvinvointiin, kauneudenhoitoon, ruokailuun ja rentoutumiseen liittyviä palveluja. Jatkoit sitten Tukholmasta autolla eteenpäin tai palasit päivän kaupunkikierroksen jälkeen takaisin Suomeen, matka taittuu autolautalla nopeasti, kun voit hyödyntää sen kattavia palveluita.
Toinen suosittu laivamatkakohde on Tallinna, eikä suotta. Vain pari tuntia kestävän Suomenlahden ylityksen ansiosta Tallinnan matka on helppoa toteuttaa myös päiväristeilynä. Tallinnassa riittää nähtävää: jos et ole taiteen ystävä etkä tahdo käydä Kadriorgissa sijaitsevassa KuMussa, voit suunnata vaikkapa johonkin kaupungin herkullista ruokaa tarjoavista ravintoloista. Tallinnan ravintolat on listattu monessa lehdessä, joten menovinkkejä riittää myös niille, jotka eivät vielä tunne kaupunkia.
Jos kaipaat eksoottisempaa laivamatkakohdetta, monet eurooppalaiset laivayhtiöt järjestävät risteilyjä Välimerellä. Välimeren risteilyillä voit pistäytyä useassa eri maassa ja nauttia niin kaupunkielämästä kuin hemmotella itseäsi laivan kattavilla palveluilla.
Valitse siis itsellesi mieluisin laivamatkakohde ja varaa liput! Pian voitkin jo aloittaa matkalaukun pakkaamisen – enää sinun täytyy vain päättää, mitä kaikkea haluat ottaa matkalle mukaan!
Mitä mukaan merimatkalle?
Matkan suunnittelu on aina yhtä hauskaa. Mieli iloitsee varatusta matkasta jo kuukausia etukäteen, ja koet monta rentouttavaa unelmaa jo ennen kuin olet sulkenut kotioven takanasi. Seuraavassa saat muutamia käytännön vinkkejä matkan suunnittelemiseen:
Vaikka saatat nauttia shoppailemisesta lomalla, perusvaatevarasto kannattaa kuitenkin ehdottomasti ottaa mukaan matkalle – huomioi myös, että Etelä-Euroopassa valikoimista saattaa olla vaikeaa löytää erityisesti isoja kokoja, sillä paikallinen väestö on pienikokoisempaa kuin pohjoismaiset kulkijat. Löydät siis vaatteet isoille naisille kaikkein helpoimmin kotimaasta. Mieti, mitä kaikkea tarvitset: kesälomalla shortsit, T-paidat ja erilaiset topit ovat ehdottomia varusteita, ja kaikista näistä on näppärästi saatavilla myös hyvännäköiset koot 44 – 56. Myös erilaiset lippalakit, bolerot ja kevyet mekot tulevat varmasti tarpeeseen, oli matkakohteesi sitten Pohjoismaissa tai Välimeren alueella. Jos haussasi ovat plus size -vaatteet, klikkaa tästä ja tee hyviä löytöjä! Myös aurinkovoidetta on hyvä ottaa mukaan, sillä merellä ollessa auringon säteet heijastuvat veden pinnasta ja UV-taso moninkertaistuu.
Mitä muuta haluat ottaa matkalaukkuusi? Hyvä kirja on aina paikallaan. Oletko kokeillut sudokua tai muita sanaristikkoja, joita on mukava ratkoa auringossa loikoillessa? Mahdollisuudet ovat rajattomat. Lomalla tärkeintä on kuitenkin rentoutua ja nollata arjen stressi. Joskus hyvä vaihtoehto saattaa olla täydellinen rauhoittuminen. Voit olla tekemättä mitään – siihenkin tottuu helposti. Kaunista merimaisemaa katsellessa sekä hyvästä ruuasta ja juomasta nauttiessa joutenolokin käy kuin leikki!